İngiltere’den yayın yapmakta olan dünyaca ünlü BBC Türkçe internet sitesinin çalışanlarından Kumru Başer, genel seçimle ilgili geldiği Karadeniz Bölgesi’nde Terme’ye de uğrayarak gündemin nabzını tuttu.
Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Ulvi Gündoğdu'nun daveti üzerine Terme'ye gelen Kumru Başer, ilk olarak Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’la görüştü. Başkan Şenol Kul yaptığı açıklamada Terme’de yapılmak istenen kömürle çalışacak termik santral konusuna değindi.
Başkan Kul: ”Biliyorsunuz Terme Akçay’da ikinci bir termik santral yapılmak isteniyor. Ben Belediye Başkanı olarak hemşerilerimle birlikte buna karşı çıktık. Bu konuda Terme’de siyaset üstü bir yapı oluşturduk ve her kesimden insanla birlikte mücadele sürdürüyoruz. Yapılmak istenen “ÇED” toplantısını engelledik. Bu kömür santrali yapılacaksa da doğru yere, doğru şekilde yapılmalıdır. Biz enerjiye karşı değiliz. Ama enerji için sağlımızdan da vazgeçemeyiz. Ayrıca sağlımız için de enerjiden vazgeçtiğimiz yok. Doğru yatırımlar, uygun yerlere yapılmalıdır.” dedi.
BBC Türkçe yetkilisi Kumru Başer, Başkan Şenol Kul’dan sonra Terme İş Adamları Derneği (TİAD) Başkanı İşadamı Muharrem Çelik’le görüştü. Dernek Başkanı Çelik de kömür santraline karşı olduğunu ifade ederek, “Ülkenin enerjiye ihtiyacı var. Enerji olmadan yaşamımızı sürdüremeyiz. Ama kömür santrali son derece zararlı bir yatırımdır. Belki tuhaf gelecek ama ben ülke genelinde nükleer santral yapılmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Türkiye’de 4 tane sağlam nükleer santral yapılmış olsa ülkenin enerji ihtiyacı kalmaz. Tabi bu santralleri de gidip fay hattı üzerine yaparsanız sonucu felaket olur. Ben örnek olarak bugün aylık 15 bin lira elektrik parası ödüyorsam, bu santraller yapıldıktan sonra 5 bin lira öderim. Kalan 10 bin lirayla da 5-10 kişi daha istihdam edebilirim. Benden daha büyük yatırımcıları düşünürseniz ülkemizde işsizlik sorunu ortadan kalkmış olur.” dedi.
Başer, son olarak Terme Çevre Platformu (TERÇEP) üyesi , Terme Çevre Eğitim Kültür Platformu Sözcüsü ve gazetemiz köşe yazarlarından Ekonomist Zekai Altunpala ile röportaj yaptı. Altunpala, “Ne yazık ki Terme’de bir sorunumuz var. O da termik santrallerdir. Enteresan olan şey, Terme’de kömür yok, kömür havzası yok. Bu bölge bir turizm, tarım ve sulak yaban hayvanların koruma alanı bölgesi. Biz de buna karşı çıkmak için halkın desteğiyle Terme Çevre Platformu’nu kurduk. Ayrıca yaptığımız araştırmalar neticesinde bu kömürle çalışacak olan termik santralin havaya, suya, toprağa dolayısıyla insana çok büyük zararları olduğunu öğrendik. Bunun için biz burada mücadelemizi sürdürerek yapılmak istenen bu ikinci santrali buraya yaptırmayacağız.” şeklinde konuştu. Gazeteci Kumru Başer, Terme temaslarının ardından Ünye ve Fatsa’ya doğru yola çıktı.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Ünye Haber