Her kesimden insanın ailesiyle zaman geçirip, piknik yapmak için tercih ettikleri Çamlık, aynı zamanda açık hava yürüyüşlerinin, bisiklet gezilerinin yapıldığı, spor alanının ve denize kıyısı olması ile denize girilebilen yer olma özelliği de taşıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından gece sabaha karşı ağaçların katledilmesi ve köklerinin molozlarla kapatılması vatandaşları çileden çıkarırken, bu davranışın illegal bir durum oluşturduğu yönünde yorumlar yapılmasına sebep oldu. Çamlık mesire alanının eski haline gelmesini ve ağaçların kesildiği alanda yıkılan eski binanın modelinde, ağaçların kesilmeden doğal dokuya uygun bir yapı yapılarak, projesi hakkında yüzeysel bilgilerin bulunduğu projenin Çamlık için felaket olacağı düşüncesiyle hareket eden vatandaşlar ve siyasiler, bu konuda Çamlık’a sahip çıkılması gerektiği çağrısında bulundular.
Ayhan Ayyıldız: “Çamlık Ticari Ranta Açılmıştır”
Ünye Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Ayhan Ayyıldız, geçtiğimiz hafta Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından gece yarısı Çamlık Mesire Alanında yaptığı çam ağaçları kıyım çalışmasına tepki gösterdi. Ünye basınına yönetimi ile birlikte basın açıklaması yapan Başkan Ayhan Ayyıldız, Ünye’nin simgesi olan ve halka açık olan mesire alanı Çamlık’ta yapılan kısmi ağaç katliamını kınayarak, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan ve doğa ile uyumlu yapılaşma olacağı şeklinde açıklanan projenin gerçeği yansıtmadığını savunarak, 31 Ekim tarihinde ihale edilen proje ile Çamlık’ın ticari ranta açıldığına vurgu yaptı. Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar’ın her fırsatta Ordu Büyükşehir Belediyesi ile uyum içerisinde çalışarak, Ünye’ye yapılacak her projeyi istişare ederek birlikte hareket ettiklerini söylediğini belirten Başkan Ayyıldız, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar’ın büyükşehir belediyesi tarafından ihaleye açılan Çamlık projesini “örnek bir proje… Dış cephe ahşap dokuya uygun şekilde tek katlı, yıkılan eski restoranın alanı kadar olacağını ve ağaçlara dokunulmayacağını” savunduğunu, fakat web sitesinde bulunan projenin ve yapılan ağaç katliamının Başkan Çamyar’ın açıklaması ile ters düştüğünü belirterek, Başkan Çamyar’ın istişare edilerek yapılan bu olaya açıklamada bulunması gerektiğini söyleyerek, kamuoyunu bu konuda aydınlatması gerektiğinin altını çizdi. “Eskikızılcakese Mahallesi’ndeki yanlış çöp alanı yer seçimi ve Dönerçeşme Meydanı’nda olduğu gibi proje konularında hiçbir şekilde Büyükşehir Belediyesi ile istişare yapılmadığı, açıklanan proje bilgileri ile sunulan projelerin arasında tam tezat oluşturulduğu apaçık ortadadır.” diyen başkan Ayhan Ayyıldız, ayrıca çamlık alanına yapılacak olan Bungalow konaklama yerleri ve sayıları hakkında da bilgi bulunmaması ve kamuoyunun bilgilendirilmemesinin de ilginç olduğunu söyleyerek, Çamlık’ı ticari alana çeviren, para ile hizmetin ön plana çıkacağı görünen projenin herhal durdurulması gerektiğini söyledi. Başkan Ayyıldız, son olarak küçük peyzaj çalışmaları yapılarak, alanın mevcut şekli ile korunması gerektiğini savunarak, kamuoyuna Çamlık’a sahip çıkmaları çağrısında bulundu.
Çamlık İçin Birlikte Hareket Etmeliyiz
Ünye Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Ali Yalçın, Ünye’nin simgesi haline gelen Çamlık mesire alanında ağaçların kesilmesiyle alakalı yaptığı açıklamasında Ünyeli tüm sivil toplum kuruluşlarını Çamlık’a sahip çıkmaları çağrısında bulundu. Başkan Ali Yalçın, Çamlık mesire alanında bulunan çam ağaçlarının bir bölümünün Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından proje amacıyla kesilmesinin hoş olmadığının altını çizerek, tüm sivil toplum kuruluşlarının bu konuda en kısa zamanda bir araya gelerek, Çamlık’a sahip çıkmak adına hareketlenmeleri gerektiğini ve bu hareketlenmenin de en kısa zamanda gerçekleşeceğine inandığını söyledi. Başkan Yalçın, Çamlık mesire alanının sadece Ünye’ye değil, tüm yöreye ait olduğunu belirterek, Çamlık2a yapılacak tesisin eskiden orada yer alan bina kadar yer tutup, alanın betonlaşmadan ve tek bir ağaç kesilmeden halkın hizmetine sunulmasının doğru olacağını savundu. Ayrıca, Çamlık mesire alanının halkın nefes aldığı ve rahatlıkla dolaşıp vakit geçirdiği bir yer olması olarak kalması gerektiğinin de altını çizdi.
Çamlığı yok ederek insanların hayatlarını sınırlandırış oluyorsunuz
Gündemdeki çamlık hakkındaki sorulara cevap veren Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi,”Çamlık gibi şehirlerde sosyal ve halka açık alanların olması gerekir ki şehir dışından gelen insanlar ilk bu çamlığa gelmek isteyeceklerdir. Böyle bir çamlık projesiyle insanların hayatlarını sınırlamış ve bir bedel altına almış oluyorsunuz. Burada çamlıkta yapılması gereken öncelik restoran yapılabilir. Çamlığa yemek ihtiyacını karşılamak için vatandaşlara böyle bir hizmet olabilir. Ancak Çamlığın tamamen yok edilerek insanların sosyal yaşantısının sınırlandırılmasına kesinlikle karşıyız.”dedi.
Çamlık’ta Piknik yapan aile…: Çamlık’a hemen hemen her Pazar geliyoruz. Şu bunaltıcı havalarda evimizde nefes alamadıkça buraya geliyoruz. Sabahtan beri çok güzel görüntülere şahit olduk. Düğün alayı geldi burada bildiğiniz düğün alanı oluşturuldu. Çok eğlendiler. Tokattan aileler geldi. Burada Çamlık’ın katledildiğini duyunca çok şaşırdılar ve üzüldüler. Biz de bu konuda çok üzülüyoruz gerekirse etten duvar oluşturup bu olayın durdurulması için elimizden geleni yapacağız.
Mehmet Demir : Çamlarımızı kestiklerini duyunca canımı almışlar gibi üzüldüm. Kocaman alan var orada. Oraya bungalow evler yapıldıktan sonra, tesis yapıldıktan sonra ücretsiz girilmez ve halk madur olur. Ağaçlar gölgelenmek için, nefes almak için bir nimet. Bir ağacın altında onca kişi oturuyor. Yazıktır.! Çamlığımızı geri istiyoruz.
Merve Ergenç : Ağaçlar çok önemli ve Karadeniz’de yaşıyoruz. Ankara’da okuyorum(Merve). Ankara’da çok büyük eksiklik var yeşillik adına… Bu gibi yerler şehrin nefes aldığı yerler ve her zaman olması gerektiğine inanıyorum. Böyle bir yerin parayla girip-çıkılması çok doğru değil. İnsanların böyle yerlere ihtiyacı var. Buraya ilk geldiğimizde oturacak yer bulamadık. Her şeyin ranta dönüşüp parayla olması taraftarı değilim. Bir de yeşillik çok önemli. Ben Ankara’da çok yeşil bir yerde yaşadığımı söyleyerek bununla gurur duyuyorum. Ünye yeşille mavinin birleştiği yer olarak kalmalı ve bu özelliğini kaybetmemeli diye düşünüyorum.
Ziya Özkan : Çamlık Ünye için önemli bir yerde bence. Çamlık Ünye için önemli bir yere sahip olmuş. Burayı yok ederlerse halk tarafından büyük tepki alabileceğini tahmin ediyorum. Çünkü insanlar buraya çok rahatlıkla gelip oturabiliyor. Ailesiyle gelerek piknik yapabiliyor insanlar.. Bu anlamda Çamlık’a dokunulmasın. Çamlık’ımızı geri istiyoruz.
Nesrin Ergenç : Son dönemde her yer böyle özelleştirilmeye başlandı. Vergiler alınıyor üstüne ama biz bundan faydalanamıyoruz. Bu vergileri hatta ağaçları kesmeye kullanıyorlar, başka şeyler için kullanıyorlar. Ağaçlar oksijen kaynağı… İnsanlara nefes oluyor böyle alanlar. Bence insanların nefes almasını engellemek yanlış bir şey… Ben çevreci olarak doğanın katledilmesine güzel bakmıyorum. Hukuk okuyan birisi olarak, bu tür çalışmaların da gizli gizli yapılması taraftarı değilim.
Belediyecilik Halka Sıkıntı Vermek Değildir! Emre : Yaklaşık 3 yıldır Ünye’den hiçbir şekilde memnun değilim. Bu alanın bu şekilde katledilmesi hiç doğru değil. Geçen hafta da buradaydım. Bu hafta geldiğimde önceden güneşi hissedemezken, bugün güneş rahatsız etti bizi burada. Bir bölüm ağacın kesilmesi bile burayı oldukça etkiledi. Elimizde bir Çamlık kaldı. Ailesiyle birlikte eğlenmeye gelen, dinlenmeye gelen insanlar burada nefes alıyor. Asarkaya vardı elimizde oranın da ulaşımı çok sıkıntı. Benim arabam olabilir fakat arabası olmadığı için oraya gidemeyen insanlar var. Önceden mangalımızı alıp Asarkaya’ya gidebiliyorduk, şimdi orası da mesire alanı olmasına rağmen her şeyini oradaki tesisten temin etmek zorundasın. Mesire alanı denilen yerler halka açık yerlerdir. Halka daha çok hizmet verilmesi gerekirken, halktan para alıyorlar. Perşembe yaylasına gittim bu yaz. Orada benden 20 lira çöp parası istediler. Çöp poşetini de bize veriyorlar, kendi çöpümüzü kendimiz topluyoruz ama çöp parası olarak 20 lira vermek zorunda bırakılıyoruz. İnsanlar çöpünü topladıktan sonra neyin parası bu? Büyükşehir Belediyesi bu uygulamalarla ne yapmaya çalışıyor. Vatandaş her şeye para öder duruma geldi. Yazık bu insanlara… Sürekli paraya dönüştürülüyor her şey. Elimizde bir Çamlık kaldı. Kesinlikle Çamlık’ın betonlaşmasına karşıyım. Eğer tesis yapılırsa burası parayla giriş yapabileceğimiz bir yer olacak. Artık insanların gözünü açması lazım. Benim korkum, ağaçların farkında olunmadan yavaş yavaş kesilerek, Çamlık’ın tamamen paralı bir tesise dönüştürülmesi. İnsanlar burada nefes alıyor. Bu yaz günlerinde nefes alamıyoruz. Dönerçeşme Meydanı’nda yaptıkları da aynı şey. Meydanı katlettiler. İnsanlar birbirlerinin yaptığı hizmetleri baltalamaktan vazgeçsinler. Belediyecilik halka hizmettir, halka sıkıntı vermek değildir.
Yapılan şey doğruysa, gece sabaha karşı ağaç kesmek ne oluyor? Bir örnek vereyim, Ankara’da Yenimahalle’de Ordu’dakinden daha büyük teleferik var ve orada teleferik ücretsiz. Eskişehir’de kaldığımızda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen oradaki halkın yaşamını kolaylaştıracak bir sürü hizmet yapıyor ve burada parayı ön plana çıkarmıyor. O da büyükşehir belediye başkanı, buradaki de… biri hizmet verip halkın yaşamını kolaylaştırıp hizmet ediyor, bizim ki de halka sıkıntı veriyor. Parti olarak düşünmemek lazım belediye başkanlarını seçerken… Gerçekten hizmet edebileceğine inandığımız insanları tercih etmeliyiz.
Ünye’nin Yerlisi olup, isim vermek istemeyen vatandaşlar : Bu mahallenin insanıyız. Çocukluğumuz burada geçti. Ünye’nin yerlisiyiz. Çamlık’ın bu şekilde katledilmesini istemiyoruz. Nefes aldığımız yer burası. Yazık değil mi bu ağaçlara. Her yer katledildi, bir burası kaldı elimizde… Her yer taşlaştı. Ünye’nin dokusunu bozdular. Eğer buraya sözünü ettikleri tesis yapılırsa, burası halkın elini kolunu sallayarak girebileceği yer olmaktan çıkar. Paralı bir yer haline gelince de halkın özgürlüğü kısıtlanmış olacak. Ünyeliler gözünü açmalı ve Çamlık’a sahip çıkmalı… Dışarıya gittiğimiz zaman Ünye’nin güzelliklerini anlatıyoruz. Ünye’nin yerlisi kalmadı. Dışardan gelenlerde buranın kıymetini bilmiyor. Bir de Çamlık’ın içine lunapark koydular. Başka alan mı yok da böyle çirkin bir görüntü oluşturdular anlam veremiyoruz. Çamlık’ı bitirecekler böyle giderse. Herkesin bu konuda bir şeyler yapması gerektiğine inanıyoruz. Bir ağaç kolay yetişmiyor. Çamlık projenin aksine daha da yeşillendirilerek, eski günlerine dönmeli…
Küçük Öykü ve Ailesi.. : Ağaç olmazsa deniz olmaz, güneş olmaz ve yağmur olmaz. Sonra biz burada denize gidiyoruz. Ağaçların kesildiğini duyunca çok üzüldüm. Çünkü ağaçları çok seviyorum. Doğaya zarar vermememiz gerekiyor. Kuşlara ağaçlara hiç zarar vermesinler. Doğayı kirletmesinler. Çamlık’ımıza dokunmayın. Onlar bizim ağaçlarımız. Çamlık bize miras, biz de çocuklarımıza miras bırakacağız. Çamlığımıza dokunmayın.
Misafir Olarak Ünye’ye Gelen Aile : Her yıl İstanbul’da Ünye’ye nefes alabilmek için geliyoruz. Çamlık’ta ağaçların kesildiğini duyunca çok üzüldük. Bırakın buranın kesilerek tesise açılmasını, biz aksine Çamlığın daha fazla yeşillendirilerek eski günlerindeki gibi yemyeşil bir yer olmasını istiyoruz. İnsanların da bu olaya duyarsız kalmasını istemiyoruz.
Röportaj / Meral Korkmaz
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Ünye Haber