Ünye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından “Üretimde Kümelenme ve İstihdam” konulu bir istişare toplantısı düzenlendi. Ünye Atatürk Parkı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen istişare toplantısına Vali İrfan Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, ÖDÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ünye’deki sanayici, işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
OSTİM Başkanı’nı Orhan Aydın ve tüm protokolü bir yemekte buluşturan Ticaret Odası Başkanı Durmuş ZOR:
“Ünye’mizin sıkıntılarını yıllardır konuşuyoruz. Belirli mesafeler kat etmedik değil ama, Ünye Sanayi odası olarak biz, temel problemimiz olarak Ünye Limanı, Organize Sanayi ve Orta Doğu Anadolu bağlantı yolumuzu sürekli gündeme getirdik. Organize sanayi ile ilgili birinci yeri kapattık; İkinci yerimiz için ise, Büyükşehir Belediye başkanımızın bize çok büyük desteği oldu. Eğer ikinci yeri almamış olsaydı, biz bugün o bölge için çalışmalarımızı yapamamış olacaktık. Teşekkür ediyorum kendisine… Ünye Limanı ile ilgili arzu edilen büyüme ve gelişme geçmişten bugüne kadar yapılamamıştır. Kendilerinin mevcut liman üzerinde genişletme projesi yaparak, beklediğimiz Orta Doğu Anadolu bağlantı yolumuz zaten gelişmeye başlayacaktır. Bu da eğitim ve ticaretin hareketliliği için önem arz etmektedir. Bunun yanında Turizm de gelişecektir. “
OSTİM Organize sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın; OSTİM Başkanı Orhan Aydın; “Sayın Ticaret Odası Başkanımızın davetiyle geldik. Biz bir sanayi bölgesiyiz. Bizim bulunduğumuz bölgede yaklaşık 5200 işletme var. Küçük, orta mikro…
Yapılabilen üretimi bütün dünya piyasalarında yarışa sokabilecek firmaların olduğundan söz ediyorum. Havacılık ile ilgili mekanik parçaları yapan firmalarımız var. Bu çalışmalar üniversitesiz, bilim insanları olmadan olmuyor. Biz bölgemizdeki firmalarımızı sektörel anlamda bir kümelenmeye tabi tuttuk. Bulunduğumuz bölgede Savunma ve Havacılık konusunu, Medikal konusunu, Enerji, iş ve inşaat makinaları konusunu kendimize alan olarak seçtik. Birbirini yok etmeye çalışan firmalarımızı aynı masaya oturtup, “ortaklaşa rekabeti nasıl yapabiliriz ”i onlarla konuşmaya başlıyoruz. Her alanda rakip değiliz. Türkiye’de Savunma ihtiyaçlarının giderilmesini sağlayan ana tedarikçi firmalarının OSTİM alarak şu anki yan sanayi konumunda bulunuyoruz. Roketsan, Aselsan, Tai, Medikal gibi alanlarda hizmet veriyoruz. Masa başı politikaları her zaman verimli olmayabiliyor. Kamu politikalarını düzenlerken bizim küme olarak aynı masaya oturmamız gerekiyor. Raylı sistemler dediğimiz küme, hafif metro araçları, metro araçları ve hızlı treni yurtdışından aldık. Biz Türkiye’deki bütün bu bileşenleri bir araya getirdik. Hızlı trenin %60’ı yerli oranda yapılabiliyor. Yerli yetenek havuzu oluşturup bu işleri Türkiye’de yapmaya başladık.”
Yaptığı konuşmayla Ünye’ye liman ve Organize Sanayi müjdeleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz,
“Ünye’deki en büyük sorunumuz Organize Sanayi’dir.
40 yıldır kaç tane bakan eskitmesine rağmen bir türlü Cevizdere Mevkiinde yapılması planlanan verim alınamamıştır. Büyükşehir belediyesi olarak 2,5 milyon nakit ödemek suretiyle oradaki sorunlu araziyi aldık. Araziyi almakla birlikle OSB’lerden sorumlu bakanlıkla birlikte mülki sorunu çözmüş olduk. Belirlenen yere ilişkin de DSİ’den gelecek yazı ile beraber Ordu, bölge ve Ünye bağlantılı hiçbir sorun kalmamak kaydıyla topu bakanlığa atmış olacağız. Bakanlığa atılması demek bundan sonra kamulaştırma ve yatırım programı demek. Bakanlıkla da bir ön görüşmemiz var. Çünkü Ordu’da şu anda iki tane OSB var. Altınordu ve Fatsa ilçesinde buluyor. 3.-4. ve 5. OSB teşebbüsleri de devam ediyor. Öncelikli olarak sonuca en çok yaklaşan Ünye’deki OSB… Öncelikli olması gereken de Ünye’dir. Ünye’nin OSB’ye ihtiyacı var. Ünye’de bu anlamda altyapı ve yazışmalar anlamında üzerine düşeni yapmıştır. Bundan sonrası bakanlık bölümünde… Kamulaştırma ve altyapı birimlerine ilişkin gerekli yardımları bakanımız Fikri Bey, gerekli yardımları verecek. Organize Sanayi’nin yerel ve bölgesel istihdama çok ciddi katkı vereceğini düşüncesindeyiz. İki tane OSB’mizin de %100 dolulukla çalıştığını esasen bizim istediğimiz dolulukta olmadığı mahiyette de olmadığını özellikle tırnak içerisinde belirtmek isterim.
-Ünye Limanı 2. Projemiz…
Ünye için ikinci büyük projemiz Ünye Limanı’dır. Geçtiğimiz hafta Fransa’da katıldığımız fuarda sunduğumuz 4 projeden bir tanesi de Ünye Limanı projesiydi. Ordu büyükşehir olduktan sonra 3 limanımız vardı. Ordu limanımızı kapattık. Özelleştirmeyle alan firma 5-6 yıldır çalıştıramadığı için zarar ediyordu. Zarar edilmesi sebebiyle özelleştirme idaresine geri döndü. Başbakanımızın talimatı ile de Ordu Limanı projemizi tamamen ortadan kaldırdık.
-Ünye Limanı 7500 kişiyi istihdam edecek
Ünye Limanının bırakın Ordu ve Fatsa limanı ile kıyaslanmasını, Samsun ve bölge limanları içerisinde fizibilitesi en iyi limanı olduğunu biliyoruz. Almış olduğumuz fizibilite raporuyla Ünye Limanının Karadeniz’in Rusya ve Gürcistan dahil en iyi limanı olduğunu ispatladık. Bu raporu da bakanlığımıza da bildirdik. Ünye limanı 7500 kişinin fizibilitede istihdam edileceği bir yapılanma… Proje ihalesi ile yatırımın başlaması temennimizdir. Uzun soluklu işlerdir. Biz ciddi adımlarla başladık. Şu an ele alınması gereken, öncelik verilmesi gereken Ünye Limanı’dır.” şeklinde konuştu.
-Memleketimiz için üreteceğiz.
Sanayi alanında tutunmanın kümelenme ile daha da büyüyeceğini ifade eden Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu; “Kümelenmek aynı iş kolunda ticari faaliyet yürüten, nihai ürüne yedek parça temin eden firmaların bir araya gelmesidir. Gücümüzü, çabamızı, küçümsemeyecek bir araya geleceğiz. Üniversitemiz, sanayimiz bir araya gelecek. Bir şey üretirken bunu sadece kendiniz için değil de memleketimiz için üretildiğinin bilincinde olarak işbirliği halinde çalışmanız önemli” şeklinde konuştu.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Ünye Haber