Ünye Ticaret Odası Başkanı Durmuş Zor konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı;
“Geriye dönüp baktığımızda 4 dönemdir yani 20 yıldır yıkılmak istenen ama bu zamana kadar kimsenin yıkmaya cesaret edemediği Belediye Kültür Sitesi ve Sinemasını Sayın Belediye Başkanımız Ahmet Çamyar’ın yıkmasını takdirle karşılıyorum. Sayın Başkan, burada mezbelelik halde duran binayı yıkarak yerine daha modern, ferah ve sosyal bir yapıyı Ünye’ye kazandırmanın derdindedir. Yeni yapılacak binaya karşı çıkarak, mevcut yerin yeşil olarak kalmasını tasvip etmiyorum. Çünkü, Sayın Başkan buradaki binayı yıkarken, yerine yeni yapılacak binanın projesini hazırlayarak böyle bir işe kalkışmıştır. Yani buraya modern bir bina yapılacağı yıkılmadan önce de bellidir, sonradan alınan bir karar değildir. Kaldı ki, Ankara gibi siyasetin nabzının attığı büyük ilde bile meclis ortak karar alır ve harekete geçer. Böyle bir karar alınırken, Sayın Ahmet Çamyar kendi isteğine göre hareket etmemiş, bizlerin temsilci olarak seçtiğimiz meclis üyelerinin de onayını almıştır. Meclisin onayladığı bir karara bir kısım insanın karşı çıkarak engellemeye çalışması demokratik bir yaklaşım değildir. Alınan bir karar var ve biz bu karara saygı duymak zorundayız. Belediye de bu konuda risk almalı ve alınan kararı yerine getirmelidir kanaatindeyim. Bir başka nokta ise, yeni yapılacak bina çevreyi zora sokmayacak bir bina… 2 kattan oluşan bir otoparkı olacak, alış-veriş yapılabilecek dükkanlar ve insanların aile ve çocuklarıyla birlikte gidip çayını kahvesini içebileceği seviyeli, nezih bir ortam olacak. Yıkılan binanın yerinin yeşil alan olarak kalmasının da bir anlamı yok. Çünkü, bu alanın karşısında Atatürk Parkı bulunuyor. Sahil boyunca Yunus Emre, 100. Yıl gibi Çakırtepe’ye kadar bir çok yeşil alanımız mevcut zaten. Bu binanın yapılması ile birlikte eski yedaş binası da yıkılarak Rüzgarlı Sokak’ta 15 m genişliğinde bir ara yol oluşturularak Büyük Cami ile sahil arasında ferah bir yol oluşturulacak. Belediye Başkanının önemli birkaç projesi var. Yıkılan kültür Sitesinin yerine Şişeleme ve arka tarafında bulunan kapalı pazar mevkiinde yapılacak Kültür Sarayı projesi ve minibüs garajı projelerinin hayata geçmesi, Ünye’nin çehresinin değişmesi gerekiyor. Biz Belediye Meclisimizin aldıkları her karara karşı çıkarak güzel projelerin yapılmasına engel oluruz ancak.. O nedenle yapılan her projenin belediye sineması binasının yıkılıp yerine modern binaların yapılması gibi Ünye’ye katkı sağlayacak projelere saygı duymak zorundayız.”şeklinde konuştu.
Ali ÖZKAN (Madeni Eşyalar Odası Başkanı)
Ünye Belediye Başkanının kentsel dönüşüm alanında aldığı karar doğrudur. Zaten mevcutta 60 dönüm üzerinde bulunan bir Atatürk Parkı var. Bu nedenle Ünye’nin yeşil alana değil, yeni bir yaşam alanına ihtiyaç var. Ünye’de insanların aileleriyle gidebilecekleri kafeteryası, sineması ve alış-veriş merkezinin bir arada olan hiç bir yeri yok. bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına insanlar, Fatsa, Ordu veya Samsun’a gitmeyi tercih ediyor. Böyle merkezlerin aynı zamanda şehirde hareketlilik sağladığına inanıyorum. Bu anlamda Ünye Belediyesinin almış olduğu bu kararı sonuna kadar destekliyorum.” şeklinde konuştu
Hüseyin ŞENER (Ak Parti Ünye Teşkilatı Üyesi)
“Bu tür yapıların daha da artarak Ünye’de yüksek olan kiraların daha da düşeceğine inanıyorum. Ünye Belediyesi’nin yapmış olduğu bu projenin doğru olduğuna inanıyorum ama bu tür projelerin daha da büyütülerek istihdam alanlarına dönüşmesini, bu vesile ile de ticaretin daha da hızlanacağına, Ünyeli hemşerilerimizin alış-verişlerini şehir dışında değil, Ünye’de yaparak Ünye’ye hareket sağlayacaklarını umuyorum.”dedi.
Tanju TÜRK (Herkes Erkek Kuaförü) :
“Belediye sinemasının yıkılmasını mantıklı buluyorum. Çok eski bir binaydı ve akşam saatlerinde özellikle bayanlar oradan geçmekte tereddüt ediyorlardı. Çirkin bir binaydı ve yerine yeni, otoparklı bir alış veriş merkezinin yapılması bence çok doğru bir karar olmuş. Bu zamana kadar bu atıl binaları kimse yıkmaya cesaret edemiyordu; Bu anlamda belediye Başkanını kutluyorum. Aynı uygulamayı Büyük Camii etrafında kasaplar civarında da yapmasını istiyoruz. Yıkılan belediye sinemasının yerinin yeşil alan olarak kalması bana çok mantıklı gelmiyor. Çünkü, o alanın karşısında Atatürk Parkı var zaten. Ünye’nin yeşil alanı bol. Park başka yerlere de yapılabilir, önemli olan insanların kendilerini rahat hissedebileceği alanların oluşması gerekiyor. Belki bazı esnaflar benim gibi düşünenlere kızacak ama, vatandaş Samsun, Fatsa ve Ordu’ya giderek alış-verişini yapıyor. Demek istediğim, ne yaparsanız yapın bu alanlar olmadığı sürece bu insanları burada tutamazsınız. Bu da bize bişey kazandırmaz.”
Oktay Köksal (Bursalı Öğrenci) : Ben Bursa’dan geldiğim için çok Avm var ve ben o Avm’lere çok sık gitmem. Burada da olsa çok sık gitmeyeceğim muhtemelen ama böyle bir merkezin olması gerektiğine de inanıyorum. Belki Avm’ye çok gitmeyeceğim ama yine de Ünye’ye böyle bir Avm çok lazım. Hem böylece esnafa rekabet olur. Çünkü rekabetin olmadığı yerde fiyatlar çok yüksek oluyor. Esnafların da çok etkileneceğini sanmıyorum çünkü onların kendi portföylerini oluşturan müşterileri var. Fakat Ünye’de göz ardı edilemeyen çok sayıda öğrenci var ve bu öğrenciler böyle bir merkezin olmasını çok istiyorlar. Buranın yeşil alan olmasını isteyen arkadaşların kötü bir niyeti olduğunu düşünmüyorum, belki benim gibi doğayı seven insanlardır. Ama mantıklı düşünmeleri gerektiğini düşünüyorum. Her şeyin bir arada olması lazım diyorum. O nedenle de, belediye başkanının eski belediye binası yerine yeni, sosyal alan teşkil eden bir bina yapmasını destekliyorum. “ şeklinde konuştu.
Hasan Denk (Samsunlu Öğrenci) :
“Karadeniz başlı başına yeşil alanı bol olan bir yer olduğu için, yeniden yeşil alan açmak için bir sebep yok. Ki, Ünye’de zaten bir uçtan bir uca yeşilliklerle donanmış bir şehir. Aynı zamanda Ünye, sürekli öğrenci alan ve öğrenciden kazanan bir şehir ve öğrenciyi Ünye’de tutmak amacıyla yapılan, sosyal aktivite amacıyla yapılan her şey Ünye’ye kazandırır. Çay içmeye bile gidebileceğin belli başlı birkaç yer var. bizim ve Ünyelilerin sosyal anlamda zaman geçirebileceği alternatif bir alan yok. Avm olması şart. Buranın park olmasını istemeleri bana saçma geliyor. Zaten yıkılan o binanın karşısında bir park var. Onun için o alanın yeşil alan olarak bırakılması düşüncesi bana çok saçma geliyor.”
Aytaç OCAKDAN “Alanına uygun, güzel, yaşanılabilir tarzda, kütüphane gibi, kafeterya gibi güzel ve sosyal bir yer yapılmasını doğru buluyorum. Halkımız yeşil alan istiyormuş duyuyoruz ama, zaten karşımızda bir Atatürk Parkı var. orada ikinci bir parka gerek olduğunu düşünmüyorum. Böyle sosyal bir merkeze ihtiyaç var. gençlerimiz, insanlarımız için böyle bir yere ihtiyaç var. Sineması olsun, kafeleri olsun, güzel bir mekan olduktan sonra söylenecek söz yok.”dedi.
Emir Topal (Öğrenci) :
O bölgenin karşısı zaten otoparktı. Biz üniversite öğrencileri olarak her şeyin bir arada olduğu bir yer olmasını istiyoruz. Okulun bulunduğu çevrede merkezde farklı farklı kafeler var hepsinin toplandığı bir yer yok. O yüzden burada olsa iyi olur. Öğrenci kesiminin çoğu zaten hafta sonları Fatsa’ya gidiyor. Ünye’de de böyle bir merkezin olması insanların Ünye dışına çıkmasına engel olur. Park başka yerlere de yapılabilir ama Ünye park anlamında yetersiz bir bölge değil. Merkezden Çamlığa kadar hatta daha ilerlere kadar yeşil alan zaten…
Mahir Şahin ( Ankaralı Öğrenci)
Ünye gibi bir yerde alış veriş merkezinin yapılması çok doğru olur. Böyle bir bina yapılırsa bizlerde Samsun ve Fatsa gibi bu tarz merkezlerin olduğu yerleri tercih etmeyeceğiz mutlaka.. Hem bu sayede de yol için harcadığımız paramızda bize kalmış olacak. İnsanların oturması için yıkılan yerin karşısında kocaman bir park var. zaten yazın insanlar parkta oturuyorlar. Kışın dışarıda oturmak gibi bir şansları yok. Bu tarz alış veriş merkezlerinde kış olması bişey değiştirmeyecek. Yaz-kış gidip oturabileceğin, arkadaşlarınla zaman geçireceğin kafeteryalar olacak. İnsanlar oturdukları yerden manzara izlerler. Ünye’de her şey çok pahalı. Giyimde buna dahil… Böyle bir alış veriş merkezinin açılması rekabeti de beraberinde getirecektir ve insanlar dışarıdan daha ucuza aldığı şeyleri Ünye’de de ucuza mal edeceklerdir. Hem de markalı giysiler alırım. Biz burada öğrenciyiz ve hafta sonlarında sosyal anlamda yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Tek yaptığımız şey, çay ocaklarına ya da çay bahçelerine gidip çay içmek… Biz sinemanın, kafeteryaların, oyun alanlarının ve giyim eşyalarının bir arada olabileceği yer istiyoruz. Bu bizim için önemli. Bu anlamda da belediye başkanını kutlamak lazım diye düşünüyorum. Eski sinemaya gitmiştim; ses çok kötüydü, bina çok kötüydü. O nedenle bizler hep Fatsa’ya gidiyorduk. Yol ayrı bir masraf zaten. 10’a kadar açık olmasını istiyoruz. Ünye’de akşam 19.00’dan sonra sokaklar terk edilmiş gibi oluyor.
Röportaj / Meral Korkmaz
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Ünye Haber